OVAM neemt zelf initiatief voor bodemonderzoek op risicogronden
Wijziging bodemdecreet
19-02-2018
Eén van de belangrijkste doelstellingen van het bodembeleid in Vlaanderen is om tegen 2036 de sanering van alle historische bodemverontreiniging op te starten. Op dit moment zijn er immers 40.000 risicogronden waar nog geen bodemonderzoek is uitgevoerd. Om de deadline van 2036 toch te kunnen halen, wil de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een versnelling hoger schakelen.
De komende jaren wil de OVAM de eigenaars en exploitanten van risicogronden aanschrijven om een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Concreet gaat het om volgende terreinen:
Voor risicogronden, met risico-inrichtingen die al in exploitatie waren van voor 29 oktober 1995 en geen periodieke onderzoekplicht hebben, zal de OVAM de exploitant aanschrijven om een oriënterend bodemonderzoek uit te voeren voor 31 januari 2027.
Voor risicogronden met risico-inrichtingen waarvan de exploitatie begonnen is voor 29 oktober 1995, zal de OVAM de eigenaar van de grond aanschrijven. Afhankelijk van het type risico-activiteiten die op het terrein aanwezig zijn, zal dat gebeuren tegen 2021, 2023 of 2027.
Eigenaars kunnen weliswaar een vrijstelling van de onderzoekplicht aanvragen op voorwaarde dat:
- ze de risico-inrichtingen niet als eigenaar geëxploiteerd hebben.
- de risico-inrichtingen niet aanwezig waren in de periode dat ze eigenaar waren van de grond.
- ze de grond sinds ze eigenaar zijn enkel gebruikt hebben als particulier.
Het bodemonderzoek bij eigenaars die vrijgesteld worden van de onderzoekplicht, gebeurt op kosten van OVAM.
Wenst u meer informatie over het uitvoeren van een bodemonderzoek, neem dan contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.