Meer welzijn voor kantoormedewerkers dankzij aangepast licht
Licht zorgt er niet alleen voor dat we goed zien

03-12-2019

Licht is een onmisbare bondgenoot voor kantoormedewerkers. Voor de wetgever hebben we minimaal 500 Lux nodig om het werk op een comfortabele manier uit te voeren. Steeds meer studies tonen echter aan dat ook deze minimumnorm zijn beperkingen kent. Verlichting is immers niet enkel essentieel voor de visuele aspecten van onze job, ook voor ons welzijn moet de juiste lamp branden.

Ons lichaam volgt het circadiaans ritme van dag en nacht. Dat houdt in dat de sterkte en de temperatuur van het licht onder meer onze hormonenhuishouding regelt. “Helaas, is de inval van daglicht in een kantooromgeving niet altijd voldoende, en sommige gevallen zelfs onbestaande”, zegt preventieadviseur Ergonomie Bram Van de Velde van IDEWE. “Dat kan aanleiding geven tot stress en onbehagen, wat op zijn beurt een negatieve invloed heeft op de werkprestaties. Van alle omgevingsstressoren zorgt onaangepaste verlichting zelfs voor de grootste afname van cognitieve prestaties.”

Human centric lighting

“Human Centric Lighting (HCL) heeft als doel het welzijn van de mens te verhogen door de belichting te optimaliseren, rekening houdend met veranderende parameters zoals verlichtingssterkte, kleurtemperatuur en spectrum. HCL gaat ervan uit dat een waarde van 1000 lux op ooghoogte een positief effect heeft op het welzijn van de kantoormedewerker, terwijl vandaag de minimumnorm 500 lux bedraagt.”

Individuele voorkeuren

“Licht kan echter ook storend werken. Bijvoorbeeld als zonlicht rechtstreeks binnenvalt en voor reflectie zorgt op beeldschermen of vensterramen. De ambitie is om via slimme systemen ook dergelijke storende lichteffecten te neutraliseren. In landschapskantoren en gedeelde kantooromgevingen is dat weliswaar niet evident, aangezien de omstandigheden van licht maar ook van temperatuur vaak subjectief zijn. Een deel van de optimalisatie zal er dus uit moeten bestaan dat naast de artificiële intelligentie van het systeem de verlichting op de werkplek ook nog individueel zal kunnen bij geregeld worden, afhankelijk van bijvoorbeeld de taakinhoud.”

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een beter aangepaste verlichting het subjectief temperatuurcomfort kan bijsturen. Dat houdt in dat het mogelijk zal worden om via het licht de temperatuur individueel bij te sturen. Dat is een belangrijke meerwaarde aangezien het in kantooromgevingen onmogelijk is om via de HVAC-installatie een ideale temperatuur te bekomen die voor iedereen comfortabel is.”

Positief voor de energiefactuur

“Voor werkgevers kan energiezuinigheid een belangrijke trigger zijn om de verlichting op kantoor te herbekijken. Slimme beheersystemen zullen niet alleen in staat zijn om het individueel welzijn van de kantoormedewerkers te verhogen, ze zullen ook duurzaam zijn en rekening houden met werkplekken die onbemand zijn en waar de verlichting bijgevolg kan gedempt of uitgeschakeld worden. Een effect dat meteen zichtbaar zal zijn in de energiefactuur.”

Neem voor al uw vragen contact op met onze experten.

Contact

Interleuvenlaan 58 - 3001 Heverlee

Tel 016/390490

info@ibeve.be

Ondernemingsnummer: 0436 612 044